De VAK

Kunstenaarsplatform
De VAK is een platform voor beroepskunstenaars die werkzaam zijn in de regio Amstelland met inbegrip van Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. De VAK staat open voor diversiteit in kunstvormen, de uitwisseling tussen haar kunstenaars en de verschillende disciplines van de kunsten stimuleert. De VAK moedigt uitwisseling van inspiratie aan door cross-over samenwerkingsverbanden aan te gaan en elkaar uit te dagen in het werk en de ontwikkeling van het kunstenaarschap.

Samenstelling
Alle werkzaamheden binnen de vereniging worden uitgevoerd door de leden, georganiseerd in comités die aangestuurd worden door het bestuur. Het bestuur bestaat uit kunstenaarsleden en leden van buiten de vereniging met bestuurlijke capaciteiten. Comités en bestuur wisselen met regelmaat van samenstelling.

Kruisbestuiving & ontwikkeling
De leden organiseren regelmatig op eigen kracht (verkoop)tentoonstellingen wat past bij de mentaliteit van de kunstenaars, die stuk voor stuk graag de handen uit de mouwen steken. Dit ligt aan de basis van de oprichting van de VAK in 2006, toen het heersende kunstklimaat van bezuinigingen het noodzakelijk maakte om als kunstenaar zelf het initiatief te nemen. De autonomie die de VAK en haar kunstenaars tonen onderstreept de veranderende rol van de kunstenaar en daarbij hoe belangrijk deze initiatieven vandaag de dag voor kunstenaars zijn.

Bij de VAK staat ontwikkeling van de kunstenaar centraal. Van jonge kunstenaars die zich specialiseren in multimediakunst, tot de zeer ervaren kunstenaars in meer traditionele disciplines. Dé drijfveer van de vereniging is kruisbestuiving.

Pop-up & Denieuwegalerie
De vereniging heeft geen eigen onderkomen. Zij vindt juist kracht in het pop-up bestaan en wisselt continu van locatie. Tentoonstellingen vinden vaak plaats in leegstaande gebouwen, zoals de Parelvisserslaan in Amstelveen of het Pop Up Kunsthuis Elsenhove, die de VAK in korte tijd inricht om haar kunst te laten zien aan een zo breed mogelijk publiek. Soms zelfs maar voor één dag.

Onder de naam ‘denieuwegalerie’ biedt de VAK haar kunstenaars een mogelijkheid om deel te nemen aan grote manifestaties en kunstbeurzen, zoals de Affordable Art Fair (AAF) in Amsterdam.

Visie & Missie
Verdere professionalisering van de vereniging en individuele leden blijft belangrijk. Daarbij wordt de nadruk gelegd op de wisselwerking tussen kunstenaar, maatschappij en kunst. Vanuit de visie en het verhaal van de kunstenaars gezien, speelt het maakproces een even grote rol als het resultaat, maar blijven deze vaak onderbelicht. Het is de missie van de VAK haar kunstenaars meer ruimte te geven om naar dit verhaal op zoek te gaan en het te vertellen. Hiermee wil de VAK een reactie uitlokken bij haar publiek, of nog beter, een wisselwerking bewerkstelligen tussen de maatschappij en de VAK. Zo raakt niet alleen het publiek betrokken bij de kunstenaar, maar mengt het publiek zich daadwerkelijk met de kunstenaar, die hierdoor/op zijn beurt geïnspireerd raakt. De dialoog die hierdoor ontstaat levert de kunstenaar een rijkere, gelaagde voedingsbodem op.

Binnen dit kader worden er nieuwe activiteiten ontplooid voor de VAK-kunstenaars om zich professioneel verder te ontwikkelen. Zij werken niet alleen samen met musea, curatoren en beurzen, maar gaan ook connecties aan met hun omgeving. De VAK zoekt daarin naar nieuwe manieren, handreikingen en stimulans voor de kunstenaar. Zo kan iedere VAK-kunstenaar zich versterken in zijn autonomie, zijn identiteit, die gevoed wordt door de omgeving.

Kunststijlen
De VAK staat open voor nieuwe leden, die (semi)professioneel actief zijn in de schilder- en beeldhouwkunst, fotografie, film, computerkunst, mixed-media, keramiek, edelsmeedkunst etc., mits zij voldoen aan de criteria van de ballotagecommissie.

Bent u kunstenaar en wilt u lid worden?
Lees dan ons ballotagereglement en de statuten.
Vul daarna het aanmeldformulier in.

Interesse in kunst?
Bekijk dan de agenda in exposities of maak kennis met een van de kunstenaars.

Op de hoogte gehouden worden?
Bezoek ons ook op facebook en www.denieuwegalerie.nl.