Expositie Sustainability Art #4

Van 18 januari 2020 t/m 14 maart 2020 vindt de 4e editie plaats van de tentoonstelling Sustainability Art. Deze keer in Kunst centrum Haarlem.

16 Kunstenaars tonen hun visie op de planeet aarde en de gevolgen van klimaatverandering. In veel werk is gebruik gemaakt van afbreekbare materialen.

Deelnemende kunstenaars
Paul Klimecki, Mary Kuiper, Marian Meerbeek, Alexx Meidam, Dana la Monda, Jet Naftaniel-Joëls, Sunny Neeter, Vladimir Opara, Jos Out, Cees van Rutten, Neely Schaap, Astrid Stoffels, Ellen van Toor, Marijke Uittenbroek, Maja Vucetic en Annette van Waaijen.

Sustainability Art #4
Sustainability Art #4 is een reizende tentoonstelling. De tentoonstelling is gerealiseerd in samenwerking met de kunstenaarsverenigingen Pulchri Studio en Amstelland Kunst. Sustainability Art #4, met veel nieuw werk, is samengesteld door Marina Raymakers, directeur van Kunst centrum Haarlem.

Sustainability Art #4
Kunst centrum Haarlem
Gedempte Oude Gracht 117-121

Open: dinsdag t/m zaterdag 11.00 – 17.00 uur

“Als wij als kunstenaars kunnen bijdragen aan het bewuster kijken naar ons milieu en vervolgens het “handelen naar” een zetje in de goede richting kunnen geven, dan is de tentoonstelling Sustainability Art #4 geslaagd.” Jet Naftaniël-Joëls, voorzitter Amstellandkunst.

Sustainability Art #4 werd op 18 januari onder grote belangstelling geopend door moderator Frank van der Schaar. Zestien kunstenaars van Pulchri Studio uit Den Haag en Amstellandkunst uit Amstelveen maakten speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk, gebaseerd op hun persoonlijke visie op het begrip duurzaamheid en bewustwording voor alles wat leeft op onze aarde. Iedereen kan tenslotte iets doen om onze aarde in de toekomst bewoonbaar te houden.

Wat is Sustainability eigenlijk? Het is een breed begrip met als belangrijkste uitgangspunt dat bij productie van het werk de natuurlijke grondstoffen niet worden uitgeput en er geen schade wordt toegebracht aan de planeet. Definitie van de Verenigde Naties: Sustainability Development is een ontwikkeling waarbij de huidige wereldbevolking in haar behoeftes voorziet zonder de komende generaties de mogelijkheid te ontnemen om in hún behoeftes te voorzien.

De reizende tentoonstelling Sustainability Art begon in 2019 in Den Haag, waarna het vervolgens naar Amsterdam en daarna naar Delft afreisde. Deze vierde editie vindt plaats in Kunstcentrum Haarlem en is tot en met 14 maart 2020 te zien. www.kunstcentrum-haarlem.nl .
Zoals verwacht is het materiaalgebruik zeer divers: magneetvisser Ellen van Toor (Pulchri) gebruikt voor haar wandsculptuur “uit de grachten opgeviste roestige spullen”. Haar werk, Onderzeeër, is een sterk voorbeeld van gemengde techniek.

Mary Kuiper (Amstellandkunst), bekend om haar prachtige bronzen vogelnesten gebaseerd op originele nesten, maakte speciaal voor deze tentoonstelling een ‘typisch hedendaags stadsgracht-vogelnest’; opgebouwd uit plastic, bekertjes, melkpakken, resten textiel en ander afval. Het resultaat van haar onderzoek naar deze verzameling van stadsgracht-vogelnesten is vereeuwigd in duurzaam brons.
De keramische vaas van Neely Schaap (Amstellandkunst) met de prachtige titel “Golden Drink, for how long?” laat niets aan de verbeelding over. De huid van de vaas is immers gebarsten en is een stil verwijt aan hoe er met de aarde wordt omgegaan.

De prachtige dierenportretten van Marian Meerbeek (Pulchri) laat de bezoeker ook even stil staan bij een ander groot probleem; het uitsterven van bedreigde diersoorten. De dierportretten zijn gemaakt van afvalpapier, resten van oude kleding en plantaardige materialen, verpulpt tot een nieuw soort papierklei.

Ook de sieraden van Jet Naftaniel-Joels zijn doelbewust gecreëerd. Zoals de kunstenaar zelf zegt: ”In het bedenken van mogelijkheden om afval een tweede leven te schenken, zit een grote creatieve kracht. Dat dit resulteert in gewaardeerde sieraden is voor mijzelf een geschenk”.

Karina Tan, oud-voorzitter Amstellandkunst

Meer foto’s van de opening