Henk vindt

Wat een gedoe met die BTW

Wat een gedoe allemaal met die BTW. De sportwereld, de kranten, theaters, kunst en cultuur, overal is er al paniek en wordt het ergste gevreesd. En niemand uit de kunstwereld gaat de leden van de Tweede Kamer een duidelijk verhaal vertellen. Ook op 26 september tijdens de ‘ronde tafel’ in de Groen van Prinstererzaal van de Tweede Kamer was het een en al treurnis. Een paar ‘hotemetoten’ zaten er een keurig verhaal voor te lezen. Allemaal zeer beleefd en onder dankzegging dat ze langs mochten komen. Geen enkele emotie. Niemand van de zogenaamde insprekers sprong figuurlijk noch letterlijk op de tafel. Keurige mensen allemaal die geen enkele indruk maakten op de luisterende Kamerleden. Van die Kamerleden die er zaten valt te melden dat ze vooral uitblonken in ondeskundigheid en een aantal kamerleden die ik er had verwacht zaten er niet eens. Van Nicolien van Vroonhoven kan ik mij dat nog een beetje voorstellen. Die was flink aangepakt tijdens het door Kunsten92 georganiseerde Paradisodebat. Dat debat, dat begon met een tirade van een of andere beeldend kunstenaar heeft de sfeer nou niet bepaald goed gedaan. Weglopen werd op het nippertje voorkomen. Tijdens dat ‘ronde tafel gesprek’ in de Tweede Kamer kwam er een vraag van een van de kamerleden die ging over het buitenland. Hoe was het daar geregeld, of iemand haar dat kon vertellen. Ze kreeg niet eens een antwoord. Er werd weer een uit het hoofd geleerd riedeltje afgedraaid. Het ergst was eigenlijk nog dat er niet één echte scheppende kunstenaar was uitgenodigd. Er zat niemand aan tafel die kon vertellen wat de gevolgen zijn voor hem of haar als maker van kunst. Eén van de Kamerleden, Ilana Rooderkerk van D66, toch een partij waar je op cultureel gebied iets van mag verwachten, had een week eerder een brief gekregen met daarin uitgelegd wat er zou kunnen gebeuren en hoe we met het buitenland omgaan. Kennelijk niet gelezen, gebrek aan belangstelling of misschien al weer vergeten.

Want wat gaat er straks gebeuren en waar zijn een flink aantal kunstenaars nu al mee bezig. De kunstwereld is groter dan Nederland. En ook het buitenland is groter dan Nederland. Nederlandse kunstenaars die vlak bij de grens van België of Duitsland wonen en werken zijn er inmiddels al achter gekomen dat een atelier vlak over de grens veelal een stuk goedkoper is en dat de BTW op kunst in de ons omringende landen een stuk lager is dan de voorgenomen 21% in ons land.

In Duitsland is de BTW op kunst 7%, in België 6% en in Frankrijk 5,5%. En we hebben in Europa afgesproken dat het land van levering bepaalt welk BTW tarief van toepassing is. Het wordt dus zeer aantrekkelijk voor ons kunstenaars om onze kunst te verkopen in het buitenland. Mooi mee genomen is dat het potentieel aan kunstkopers ook meteen een stuk groter wordt. En we kunnen de BTW die we ontvangen van buitenlandse verkopen via het één loket systeem (OSS) simpel afdragen bij de Nederlandse belastingdienst die dan zorgt dat het in het betreffende land komt. Bovendien kunnen we gewoon de BTW die we in Nederland betalen over al onze materialen, transportkosten, autokosten enzovoort gewoon in mindering brengen.

Oproep aan alle beeldend kunstenaars; Onderzoek hoe en waar je je kunst aan kunt bieden in het buitenland. Via een fysieke galerie, een online galerie zoals Saatchi, Catawiki, Artleader, of misschien wel via een collega kunstenaar die woont en werkt in een van de landen om ons heen. Zelfs al zou die BTW verhoging niet doorgaan, het loont altijd de moeite om een en ander te onderzoeken en je markt te vergroten.

Henk Hofstra