Willem van Oijen

sculpturen
Willem van Oijen
"Ik word constant gedreven mezelf te uiten in mijn werk door een innerlijke kracht die dat noodzakelijk acht."

Verwondering voor glas is van jongs af aan mijn leidraad en passie geweest voor het werken met dit mooie en veelzijdige materiaal. Ik gebruik hete, warme en koude bewerkings-
technieken in het vormen van het materiaal, tot het vormgeven van mijn objecten. In mijn werk blijf ik mij vernieuwen: zo zoek ik de grenzen op door te experimenteren met glas en in bepaalde technieken. De combinatie met andere materialen is daarin een constant gegeven.

Inspiratiebron en rode draad in mijn werk zijn de (deels nog) traditionele bevolkingsgroepen met hun rijke historie in kunst en cultuur. De sterke uitstraling vanuit de symbiose van natuur en geloof, sjamanisme en kunst binnen deze culturen interesseert mij enorm. Gegrepen door de expressieve vormgeving
en lijnvoering in decoratieve toepassingen, vaak ook met een spiritueel karakter, verwerk en vertaal ik die naar een eigen beeldtaal en uitstraling.

Daarnaast is mijn drijfveer in mijn werk het tonen van het universele belang tot behoud van de expliciete en unieke identiteit van authentieke culturen. Zij lijken op het eerste gezicht vaak schijnbaar sereen, maar zijn meestal gevangen in eigen ingewikkelde tradities, die in conflict zijn met de snel veranderende samenleving. Ik probeer dit gegeven te vangen en vorm te geven in de uitstraling en karakter van mijn objecten. Het heeft daardoor onbedoeld een wat antropologische uitstraling. In mijn werk wisselt het grafisch abstracte met figuratieve verwijzing zich af met het ornamentale met een sculpturaal karakter. Uiteindelijk gaat het over de mens en beleving.

www.willemvanoijen.nl