Rachel Daeng Ngalle

beelden en installaties
Rachel Daeng Ngalle
"Life is like a balancing act."

Gekscherend heb ik het weleens over zelfkastijding als het
over het werken met glas gaat. Want dat is wat ik doe.
Mijn werk, mijn objecten, zijn van glas. Het is een eerlijk en prachtig materiaal waar ik veel respect voor heb en dat het dan ook verdient om iets moois uit te creëren. Toen ik net begon werkte ik veel met kleur, daar werd ik vrolijk van, maar ik wilde ook laten zien hoe, oorspronkelijk, de duistere kant van de menselijke belevingswereld in evenwicht is met de meer lichte en vrolijke kanten van ons gemoed.

Vervolgens begon ik met het maken van beelden en kleine
installaties in de Cire Perdue techniek die meer vragen opriepen. Ik merkte dat ik mezelf beter kon uiten in de driedimensionale mogelijkheden van vormgeven dan ik voorheen kon in het tweedimensionale karakter. Ook ben ik figuratiever gaan
werken. Voor mijn gevoel geeft dat mij de vrijheid om onderwerpen krachtiger en directer over te brengen en meer zeggingskracht mee te geven. Bijvoorbeeld in de houding en expressie van de beelden.

In de ingetogen menselijke figuren stel ik de mens, maar vooral de interactie, onderlinge relaties tussen mensen en alle mogelijkheden en gebreken centraal. De vorm en richting die de huidige samenleving aanneemt, met daarin arrogantie, gebrek aan respect, communicatie en tolerantie, zijn thema’s die in de meeste van mijn objecten terugkomen. Ik probeer mijn objecten vragen te laten oproepen en door het soms confronterende karakter ervan de toeschouwer te prikkelen tot bezinning en reflectie.

Van harte gefeliciteerd VAK met het tienjarig jubileum, fijn
om hier deel van kunnen uit te maken.

www.bevoglaskunst.nl