Martha Marjenburgh

digitale collages en schildertechnieken
Martha Marjenburgh
"Wat niet in woorden te vangen is"

Ooit begonnen als beeldhouwer groeide ik langzaam uit tot beeldbouwer. Ik ging mijn beelden beschilderen, want ik miste de kleur. Daarnaast ontdekte ik het platte vlak en nog niet eerder gekende mogelijkheden. Ik ging mozaïeken en collages maken, zowel twee- als driedimensionaal. Ook ging ik er digitaal mee aan de slag…

De laatste jaren heb ik mij daarin gespecialiseerd. Met behulp van foto’s creëer ik ongebruikelijke situaties: ik fotografeer beelden, voorwerpen en mensen die ik geheel of gedeeltelijk in een totaal andere omgeving plaats. De laatste tijd combineer ik dat ook met schildertechnieken. De gefotografeerde elementen laat ik als het ware tot leven komen en een metafysische relatie aangaan met hun nieuwe omgeving. Zo ontstaan situaties en landschappen met een magisch realistisch karakter. Daarmee wil ik niet alleen mooie plaatjes creëren, maar ook iets uitdragen van een visie of beleving die niet in woorden te vangen is.

Kunstwerken die alleen met fotografische onderdelen tot stand zijn gekomen, noem ik digitale collages. Ik print ze op dibond acrylaat, waarmee de kleuren extra diepte krijgen. Bovendien krijgen de kunstwerken zo een zekere eeuwigheidswaarde, doordat het acrylaat 99 procent UV-werend is en de voorstellingen daardoor hun kleur behouden. Als ik het combineer met schildertechnieken is dat meestal met olieverf. Van de gefotografeerde onderdelen maak ik eerst een digitale compilatie. Dat print ik dan op doek, waarna ik er met olieverf geschilderde onderdelen aan toevoeg.

Hoewel eigenzinnig in mijn werkwijze, heb ik het als kunstenaar altijd belangrijk gevonden met andere kunstenaars verbonden te zijn. Vandaar ook mijn lidmaatschap bij de VAK. Respect, inspiratie en reflectie zijn daarin voor mij kernbegrippen.

www.marthamarjenburgh.nl

Back to nature, digitale collage, print dibond-acrylaat, 45x60 cm
Groen meisje, digitale collage, print dibond-acrylaat, 60x80 cm
Hiding places - the gate, digitale collage, print dibond-acrylaat, 60x74 cm
Open air dance, fotobewerking en olieverf op doek, 60x80 cm
De dirigent, fotobewerking en olieverf op doek, 90 x 60 cm