Martha Marjenburgh

digitale collages
Martha Marjenburgh
"Voorstellingen over vergankelijkheid, schoonheid en eenzaamheid, waarbij je zelf verhalen kunt verzinnen."

Ooit begonnen als beeldhouwer groeide ik langzaam uit tot beeldbouwer. Ik ging mijn beelden beschilderen, want ik miste de kleur. Daarnaast ontdekte ik het platte vlak en nog niet eerder gekende mogelijkheden. Ik ging mozaïeken en collages maken, zowel twee- als driedimensionaal. Ook ging ik er
digitaal mee aan de slag…

De laatste jaren heb ik mij daarin gespecialiseerd. Met foto’s creëer ik ongebruikelijke situaties: ik fotografeer beelden, voorwerpen en mensen die ik geheel of gedeeltelijk in een totaal andere omgeving plaats. Daarmee laat ik ze als het ware tot leven komen en een metafysische relatie aangaan met hun nieuwe omgeving. Zo ontstaan situaties en landschappen met een magisch realistisch karakter. Ik print deze voorstellingen op dibond acrylaat, waarmee de kleuren extra diepte krijgen. Bovendien krijgen de kunstwerken zo een zekere eeuwigheidswaarde, doordat het acrylaat 99 procent UV-werend is en de voorstellingen daardoor hun kleur behouden.

In ‘Where the hell am I’ lijkt een mystiek figuur verbaasd
over de omgeving waarin hij terecht is gekomen. Van de
figuur zelf is onduidelijk wat of wie hij vertegenwoordigt. Is het een verdwaalde strijder? Uit vervlogen tijden, weer tot leven gekomen? En wat is dat op zijn hoofd? Zijn het duivelshorentjes? Hoe is hij daar terecht gekomen en wat is de zin ervan?
Het blijven vragen.

Hoewel eigenzinnig in mijn werkwijze, heb ik het als kunstenaar altijd belangrijk gevonden met andere kunstenaars verbonden te zijn. Vandaar ook mijn lidmaatschap bij de VAK. Respect, inspiratie en reflectie zijn daarin voor mij kernbegrippen.

www.marthamarjenburgh.nl