Babette Treumann

Textiel- en schilderkunst
Babette Treumann
"Er is altijd ontwikkeling mogelijk."

Van 1969- 1974 volgde ik de opleiding Monumentale Textiele Vormgeving aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Mijn abstract geometrische werk leende zich goed voor monumentale opdrachten. Soms werd het in textiel materiaal uitgevoerd, maar ook in ander materiaal zoals perspex, aluminium, of  kunststof. Zo voerde ik opdrachten uit voor het bedrijfsleven en gemeentelijke instellingen.

Mijn werk gaat over licht en donker, kleur en vorm. De gelaagdheid en transparantie vormen uiteindelijk vlakken die genuanceerd zijn van kleur en toets. De monochrome kleurvlakken worden opgebouwd uit meerdere lagen en verhouden zich zodanig met elkaar dat er diepte ontstaat in het uiteindelijke beeld. Vlakken verschuiven of vullen elkaar aan, op zoek naar evenwicht. De kleuren kunnen vlak bij elkaar zitten of juist heel contrastrijk zijn.

Schilderen biedt de mogelijkheid van zoeken en uitwissen, laag voor laag.

Door in te zoomen op het schilderwerk worden de kwaststreken uitvergroot.

Ook het weefsel krijgt door het uitvergroten een andere dimensie. Er ontstaat een nieuw beeld dat aanleiding is voor verdere ontwikkeling. Voortdurend zoeken om los te komen van de strengheid van mijn manier van werken en aantasting van de strenge vormtaal en strakke vlakverdeling.

Dit is het uitgangspunt voor de wandkleden die ik maak in het textiellab van het Textielmuseum in Tilburg.

Tegenwoordig ben ik actief in meerdere tentoonstellingscommissies.

Ik vind het belangrijk om mee te werken aan kwalitatief goede exposities. Daarnaast is samenwerking met collega kunstenaars stimulerend.

Als lid van de VAK wil ik mijn expertise en ervaring graag inzetten.

www.babettetreumann.nl